ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ COVID19 ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Συγγραφείς

  • Αγγελική Μπαρόλα Συγγραφέας
  • Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος Συγγραφέας
  • Παναγιώτης Τζαβάρας Συγγραφέας

DOI:

https://doi.org/10.63213/5a68dn90

Λέξεις-κλειδιά:

COVID-19, Μεσογειακή διατροφή, διαδικτυακές αγορές τροφίμων κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, διατροφικές τάσεις

Περίληψη

Περίληψη

Η Εργασία αυτή αποτελεί ανασκόπηση επιστημονικών δημοσιεύσεων και ερευνών που αναφέρονται στην επίδραση της πανδημίας COVID-19 στις διατροφικές και καταναλωτικές συμπεριφορές των ανθρώπων. Στόχος της εργασίας είναι να παρουσιάσει μέσα από μία συστηματική μελέτη ερευνών που έχουν ήδη διεξαχθεί κυρίως στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες χώρες στο κόσμο, τις άμεσες αλλαγές και τάσεις που έχουν φανεί στις προτιμήσεις των καταναλωτών .Τα επιστημονικά δημοσιεύματα που μελετήθηκαν, εντοπίστηκαν από βάσεις δεδομένων επιστημονικών ερευνητικών εργασιών. Η βιβλιογραφική ανασκόπηση ανέδειξε σαφής αλλαγές στις προτιμήσεις γύρω από τα τρόφιμα, το τρόπο μαγειρέματός τους καθώς και τη πρόθεση του κόσμου για αγορά πρώτων ειδών διατροφής online και μέσω τοπικών καταστημάτων. Επίσης αναδεικνύει την σημαντικότητα της μεσογειακής διατροφής σαν όπλο ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, την ανησυχία των διατροφολόγων για αύξηση της παχυσαρκίας στις νεαρότερες ηλικίες, αλλά και της παρορμητικής υπερφαγίας. Παράλληλα μέσω των ερευνών διαφαίνονται και οι προθέσεις του κόσμου σχετικά με την ποιότητα διατροφής τους και μετά το πέρας της πανδημίας. Διαφαίνεται επίσης μια αυξανόμενη ζήτηση για υγιεινά τρόφιμα καθώς και για τοπικές και βιώσιμες διατροφικές επιλογές.

 

Abstract

This paper is a review of scientific publications and research on the impact of the COVID-19 pandemic on nutritional and consumer behavior. The scope of this paper is to present through a systematic study of research that have already been carried out, mainly in Europe but also in other countries in the world, the immediate changes and trends that have appeared in consumer preferences. The scientific publications that were studied, were identified from databases of scientific research papers. The literature review has brought to light distinct changes in food preferences, how it is cooked and the intention of the world to buy essential food ingredients online and through local stores. It also highlights the importance of the Mediterranean diet as a weapon to strengthen the immune system, as well as the concern of nutritionists for increasing obesity at younger ages and impulsive overeating. At the same time, research shows peoples’ intentions regarding the quality of their food after the end of the pandemic. It appears that there is also a growing demand for healthy food as well as local and sustainable food choices.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

2025-03-24

Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ COVID19 ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ. (2025). Infopolis, 1(1). https://doi.org/10.63213/5a68dn90

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)